Tine Engel Mogensen: Den Gode Historie
Tilbage til Kærlighedshistorier.dk

Tine Engel Mogensen: Den Gode Historie
- Opslag i Jan Kjærstads Forføreren, Erobreren og Opdageren

I Jan Kjærstads Wergeland-trilogi oplever læseren, hvordan de mange gode historier om en helt (u)almindelig norsk mand skrives ind i ét mægtigt felt: kronologien ophæves, rummet tager tidens plads, og hierarki viger for det ligestillede. Ingen sandhed får lov at stå uimodsagt. I romanernes tætte væv synes alt at være til stede og trænge sig på samtidig.

Skal man skrive dækkende om et så vildtvoksende og vidt forgrenet værk, tage højde for de mange kryds-forbindelser og belyse dem, kræver det en ganske særlig form: den encyklopædiske. Den Gode Historie er således en anderledes analyse, idet den fremstår som 29 encyklopædiske opslag, der behandler en række vigtige aspekter af Kjærstads forfatterskab og især trilogien. Læseren kan vælge at hoppe på de 'links', der forbinder opslagene på kryds og tværs, eller at læse bogen fra ende til anden. I begge tilfælde tilbydes en litterær lystvandring ud over det sædvanlige.

Tilbud! Køb Den Gode Historie for kun
100 kr. inkl. porto og forsendelse.
Send din bestilling her
Det er en velskrevet og stærkt underholdende og foruroligende bog, der understreger - hvis nogen skulle have været i tvivl - at Kjærstad bliver man ikke sådan lige færdig med. (Johan Rosdahl i Gymnasieskolen)
Der er ingen tvivl om, at den læser, der vil arbejde seriøst med Kjærstad, må en tur omkring denne første (litteraturvidenskabelige) 'encyklopædi' om ham i Danmark. Bogen henvender sig dog på grund af sit uprætentiøse sprog ikke kun til akademikere, men til enhver som måtte have lyst til at læse en introduktion til Kjærstads forfatterskab. (Søren Frank i Standart)
Boken kan [...] anbefales som en velskrevet og informativ introduksjon til Wergeland-trilogien spesielt og Kjærstads forfatterskap generelt. Den utmerker seg framfor alt ved å ha et suverent overblikk over de 1500 sidene som trilogien utgjør og ved at den klarer å formidle den begeistring ved lesningen som forfatteren deler med så mange andre danske (og norske) lesere. (Morten Gaustad)
...begejstret oplysningsarbejde. [...] Det spændende nye er konkordansen mellem rum og menneskesyn, som her kan opleves i en illustreret ordbog. (Torben Brostrøm i Information)